söndag 2 juli 2023

Halvårssammanfattning med rekord och index-spö! 2023


Efter ett svagt och omtumlande 2022, med krig och räntehöjningar kantades hela ekonomijournalistiken av svarta rubriker, som följdes av dystra domedagsprofetior hos Finans-Twitters självutnämnda ekonomiprofessorer. OMX30 slutade på -15.5%, och globalt DJ World index var än mörkare med dystra -20.7%. Men det struntade börsen i under första halvan av detta år. Och plötsligt blev det bull på bred front, fastigheter undantaget i stort sett. Ett oförutsägbart väsen, denna aktiemarknad. Och på grund av vår oförutsägbara värld har jag valt en strategi som inte fokuserar på börsens volatilitet. Mitt primära fokus ligger i att erhålla mer i utdelningar än föregående år. Om mina portföljer slår index är sekundärt. Men vad vore livet utan jämförelser? OMXPI ligger 8.4% för närvarande. DJ World Index 12.1%. Min största portfölj ligger 16.7%. En smärre succé att ligga 8 procentenheter bättre än vårt svenska index med en trött gubba-portfölj. Och utöver detta lilla mirakel har utdelningarna växt med läskigt finfina 52% jämfört med samma period förra året. Detta är en trevlig (bi)effekt av att välja denna typ av utdelningsstrategi. De värsta åkturerna söderut bromsas oftast in, men inte nödvändigtvis de åkturer som pekar norrut. Dessa siffror är ett kvitto för mig och ger en trygghet, då jag ifjol slog index, som tidigare nämnts, var ett rejält negativt år. Dessa senaste år med skiftande index - som jag slagit vid såväl negativa som positiva utvecklingsperioder - har gett mig en relativt stor tilltro till mina portföljer, balans och diversifiering. Såväl bolags- som branschmässigt. Jag har en enkel strategi. Buy and hold. Utdelning och växande intäkter. 

Nordnet-portföljen 16.6%
Sammantaget en utveckling över förväntan. Att slå index måste man vara nöjd med. För att det är det få som gör. Sen är det en fläckvis rätt nykomponerad portfölj. Men faktum kvarstår: Detta ska vara en indexnära portfölj som har som uppgift att agera framtida sedelpress. Och med
 en utdelningsökning på 52% jämfört med fjolåret är jag ypperligt dönöjd med. Det ser ut att jag når sexsiffrigt belopp i utdelning med besked i år! 
Dessa siffror ger mig fin motivation att spara och fokusera på denna portföljen och utvecklingen sedan start är en stark indikator på att tålamod kommer betala sig i längden. 

Nordea-portföljen 15.2%
Ligger även den bättre än index hittills i år. Den innehåller mina äldsta och största innehav, som har för vana att gå bäst. Som Apple, Abbvie, Broadcom, EVO osv. Där tillväxten generellt är högre än i den andra portföljen. De flesta är "gamla" innehav, med fin avkastning. Men ingen hjälp av ränta-på-ränta här inte. Jag hade inte tippat att Nordnet-portföljen skulle prestera bättre i bulltrend, om än med minsta möjliga marginal. Nåväl, detta är ett halvår som jag får vara mer än nöjd med!  

Vidare har utdelningarna haft en döfin resa hittills. Min första månadsutdelning i januari 2017 gav 518 kronor. Utdelningarna har inte varit en lägre summa en enda månad sen dess.
Utdelningarna printar mer pengar i hög fart. 
Och det går över förväntan:

2017 första sex månader: 5.092 kr
2018 första sex månader: 8.000 kr
2019 första sex månader: 15.359 kr
2020 första sex månader: 31.156 kr
2021 första sex månader: 35.649 kr
2022 första sex månader: 41.061 kr 
2023 första sex månader: 62.832 kr

Det visar en imponerande utdelningsökning som fått och fortsatt får assistans av utdelningshöjningar och att återinvesterade utdelningar bidrar till att utdelningarna successivt växer snabbare än tidigare. Med den lilla detalj att jag oftast slagit index. Det cementerar min syn på denna - enligt vissa - tråkiga strategi och dess fördelar. Det kvarstår några år innan den kan försörja, men så länge jag håller skidorna i spåren kommer det glida smidigt. 
När jag bevittnar hastigheten på utdelningarnas stigande blir jag väldigt motiverad att fortsätta med min strategi. Hoppas du är lika nöjd med ditt första halvår av 2023 som jag är. 


Nordnet-portföljen är vinnaren och Nordea-portföljen "förloraren" hittills i år.
Inventerad utveckling jämfört med fjolåret. Diversifiering kanske inte är så dumt. 

Observera att detta inlägg inte ska ses som en rekommendation. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i densamma. Jag får inte betalt för att skriva nåt på bloggen. Dessa tankar och åsikter är mina egna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar