fredag 2 juli 2021

Tjofadderittan halvårsredovisning!

 Efter ett omtumlande 2020 kan mycket sägas, med viruspandemin som dragit undan mattan och världsekonomin dopats med centralbankspengar. Hela ekonomijournalistiken har kantats av svarta rubriker, följt av dystra domedagsprofetier på finans-twitters självutnämnda ekonomiprofessorer. Detta har följts  upp med en rekordsnabb uppgång, effektiva vaccinationståg och att sia om framtiden tycks bara svårare. Vågar man hoppas på att man vittnar pandemins sista spår? På grund av vår oförutsägbara värld har jag medvetet valt en strategi som inte fokuserar på börsens volatilitet, i min största portfölj. Utvecklingen under det första halvåret har underpresterat OMX-index, som klättrat fina 21% under första halvåret. Min Bombmatta har växt med 13.8%. Men utöver det har utdelningarna ökat med fina 14% under samma period, vilket icke är att förglömma. Detta är en bieffekt av att välja denna typ av strategi. De värsta åkturerna söderut bromsas oftast in, men även de mest positiva perioderna. Det motiverar mig till en diversifiering, inte bara bolags- eller branschmässigt, men även gällande min strategi. Jag har tre portföljer, med lite olika strategi. Samtliga med samma slutmål dock. Buy and hold. Jag tar det i storleksordning. Störst går först, som knuttarna brukade säga.    


Bombmattan 13.8%
Utveckling i Nordea-mattbomben i år är 13.8%. Utdelningsökning: 14%. Sammantaget en klart godkänd utveckling, anser jag.  Bombmattan har haft en döfin resa hittills. Min första månadsutdelning i januari 2017 gav 518 kronor. Utdelningarna har inte varit en lägre summa en enda månad sen dess. 

2017 första sex månader: 5.092 kr
2018 första sex månader: 8.000 kr
2019 första sex månader: 15.359 kr
2020 första sex månader: 31.156 kr
2021 första sex månader: 35.649 kr

Det innebär som sagt en ökning på 14% jämfört med fjolåret, och det är jag dönöjd med, i vanlig ordning. Dessa siffror ger mig fin motivation att spara och fokusera på denna portföljen och utvecklingen sedan start är en stark indikator på att tålamod kommer betala sig i längden. 
Det visar att Bombmattan genererat en imponerande utdelningsökning som fått och fortsatt får assistans av utdelningshöjningar och att återinvesterade utdelningar bidrar till att utdelningarna successivt växer snabbare än tidigare.  
Det ska också nämnas att jag fick uppleva flertalet utdelningssänkningar i mina innehav under 2020, och det till trots tuffar utdelningarna på i positiv riktning jämfört med tidigare år. Det cementerar min syn på denna (tråkiga) strategi och dess fördelar. 

Nordnet-portföljen 53.9%
Jag har breddat strategierna som utöver Bombmattan - som har fokus i Nordamerika - med en nordisk portfölj som jag upprättade under senhösten 2019, i samband med att jag kittlades av  Nordnets Aktielånarprogram, som du kan läsa mer om här. Den portföljen har också utdelningsbolag, men är inte lika fokuserad på det som Bombmattan. Här tillåts icke utdelande bolag. Utdelningarna jag erhållit från denna portföljen är inräknade i totalen, men jag vill redovisa utvecklingen individuellt. 
Utveckling Nordnet-portföljen i år är smått sagolika 53.9%. 
Denna fina utveckling beror på några draglok, som AZT, EVO, Cibus och SECARE, som gått över förväntan. Dötrevligt!

Halvårsredovisning Avanza 27%
På Avanza har jag mitt fondsparande, och några få innehav kvar, som jag inte sålt och köpt tillbaka i Nordea (Bombmattan) eller Nordnet (tillväxtbolag) på grund av courtagekostnader i rätt stora innehav och  dessutom (i vissa fall) med fin utveckling, som skulle raderas ut i en transaktion. Innehav i portföljen är bl.a. Castellum, OHI, TIN Ny Teknik. Utöver nämnda positioner sitter jag kvar med en liten cannabisportfölj, som har gått bra sedan Biden tillträdde och i vanlig ordning är det primärt politik som påverkar utvecklingen i den sektorn snarare än bolagshälsa. Jag tycker fortfarande att branschen kittlar, men utrullningen sker långsammare än jag förutspådde och jag har endast små bevakningsposter i de amerikanska bolagen. Jag äger inga kanadensiska cannabisbolag sedan länge och tror att tillväxten kommer vara störst i USA. 


Sammanfattningsvis: 
Detta är ett halvår som jag får vara nöjd med, två av portföljerna slår index.  
Bombmattan smäller på med allt mer krut. Det är ingen slump att den portföljen ges mer medel, när jag bevittnar hastigheten på utdelningarnas stigande. Och trots några utdelningssänkningar under fjolåret ser utvecklingen klart lovande ut. Hoppas du är lika nöjd med ditt första halvår av 2021 som jag är. 


Nordnet-portföljen är vinnaren och Nordea-portföljen förloraren hittills i år. 

Observera att detta inlägg inte ska ses som en rekommendation. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i densamma. Jag får inte betalt för att skriva nåt på bloggen. Dessa tankar och åsikter är mina egna. 

1 kommentar:

  1. Hej Behöver du ett snabbt lånemeddelande till oss {remy.credit111@gmail.com} med en relativt låg ränta så låg som 2%? Vi erbjuder företagslån, privatlån, bostadslån, autolån, studielån, skuldkonsolidering Lån e.t.c. Vi har ett lån för dig Personliga lån (säkra och osäkra) företagslån (säkra och osäkra) konsolideringslån och många fler. Kontakta USA för mer information om lånerbjudande så löser vi ditt ekonomiska problem. kontakta oss via e -post: remy.credit111@gmail.com..............................................

    SvaraRadera