Hej och välkommen till min blogg. Jag är en man som påbörjat mitt smarta sparande genom aktiehandel vid 34 års ålder. Jag har arbetat som hantverkare under fjorton år och under tiden sparat. Jag har alltid varit relativt sparsam, så när jag kom ut i arbetslivet blev det ofta pengar kvar i slutet av månaden. Initialt sparade jag i min banks rekommenderade fonder och samlade kapitalförsäkringar. De första åren ögnade jag knappt igenom årssammanställningarna på mina investeringar.
Men man blir äldre och intresserar sig för konstiga saker med tiden. Jag tyckte inte att avkastningen uppfyllde bankmannens lovord och jag hörde talas om rekordår på börsen. Så jag bestämde mig för att undersöka om jag kunde öka avkastningen på mitt sparkapital.
Det tog tretton år.
Inte fängslad direkt? Ingen fara, inte jag heller.
Men då, efter tretton år av närmast +/- 0 i tillväxt och avkastning (sommaren 2016), bestämde jag mig för att undersöka om jag kunde öka avkastningen på något sätt.
Jag började med att lyssna på podcasts, efter rekommendation av en aktieintresserad, äldre kollega.
Jag hängde inte med riktigt. Jag greppade varken helheten eller fikonspråket. Så jag blev inte fängslad direkt. Men på arbetstid gick jag alltid med hörselkåpor. Och jag var angelägen om att disponera mitt sparkapital. Så jag fortsatte lyssna. Jag googlade uttryck och bolag.
Jag avbröt mitt månadssparande via banken, plockade ut kapitalet och öppnade ett konto på Avanza, när jag tyckte mig att alla fall fläckvis förstå. Jakten på aktier inleddes.
Jag sköt vilt från höften. Jag hade tur och gjorde missräkningar om vartannat. Feltolkade och prickade helrätt. Jag köpte Svolder A, sålde med 40% vinst några veckor senare. Köpte Arcam. Sålde med 40% vinst några veckor senare. Jag var fast.
Men det kändes rörigt, det här med aktier.
Jag behövde två saker.
1. Förstå aktiemarknaden i grunden. Basics.
2. En röd tråd. En strategi.
Så jag började läsa bloggar. Och jag skrev in mig på aktiekurser. En på Folkuniversitetet, och en annan via Unga Aktiesparare.
Utan att veta i förväg var dessa initiativ skulle leda till, slog det väl ut.
Punkt 1 lärde jag mig på aktiekurserna. Med massa andra deltagare, så fanns det alltid nån som ställde frågor jag önskade svar på. Kurserna var riktade till nybörjare, föreläsarna var väldigt tillmötesgående, passionerade och motiverande.
Punkt två lärde jag mig genom att läsa bloggar. Jag läste om olika strategier, risker och förutsättningar.
Nu var jag inte bara fast. Jag kunde inte sluta tänka på aktier och detta mytomspunna parallella universum. Jag "knarkade" bloggar och poddar mellan kurslektioner. Skrev upp frågor och antecknade från bloggar. Ställde frågor till föreläsare, bloggare och bolag.
Kalkylerade uppskattningar, räknade på utdelningar och jämförde bolag.
Mina tankar fick inte plats
Det är inte helt okomplicerat att samtala om aktier. Vissa tycker att det är ointressant och tråkigt. Andra har inget sparat kapital. Några anser det vara privat. Vissa tror att det är som att spela på lotto eller gambling.
Jag bubblade inombords.
Vilket ledde till den här. Denna bloggen. Den är min medicin mot min aktie-mani.
Genom denna bloggen har jag lyckats kanalisera mina tankar kring aktier och sparande.
Så, välkommen till min ventilationskanal.
Vem tror jag att jag är
Tror jag att jag ska kunna göra bloggande om en så tråkig sak som sparande, bättre än någon annan? Gud nej. Det är inte min avsikt. De flesta bloggarna i ämnet är duktigare än mig. Många är smartare. Vissa arbetar med det. Några har varit aktiva på börsen i flera decennier.
En drömsk önskan
Jag vill kunna påverka nyfikna noviser, som jag själv, anno 2016.
Många sparbloggare skriver riktat mot likasinnade.
De förväntar sig smarta frågor av pålästa motparter, i öppna debatter på blottade kommentarsfält.
Man vågar knappt ställa nybörjarfrågor utan risken att känna sig dumförklarad.
Om än inte direkt. Eller ens av bloggaren. Men från någon av läsarna.
Det kan räcka för att avstå ställa frågor.
Jag eftersträvar transparens och öppenhet.
Nobelt, men vad är målsättningen med mitt sparande?
Min strategi går att utläsa i underrubriken på bloggens startsida.
Jag snubblade över cannabis av en slump, men nu har det blivit en stor del av min strategi.
För att balansera denna relativt riskfyllda strategi, kompletterar jag med utdelningsstrategi. Utdelningsportföljen måste inte överprestera index för att jag ska bli nöjd.
Nedan kan du läsa vad utdelningsstrategin innebär och varför jag valt just den som fokus:
8eunderverketsresa.blogspot.se/2017/04/manadsslut-tips-pa-strategi-
Målsättningar
Min kortsiktiga målsättning innefattar utdelningar som uppgår kring:
10.000-12.000 kr under året 2017.
Vad händer efter inkasseringen av dessa utdelningar?
De återinvesteras. Därefter hoppas jag kunna öka utdelningen med 15-20% under 2018.
Och så är det tänkt att jag ska fortsätta. 2019. 2020. osv.
Men hur länge? Och varför? Till vad?
Mitt långsiktiga mål
Mitt mål är att successivt kunna välja att minska antalet arbetstimmar per vecka. Från ca 40h till 32h, till att börja med. Helst redan om 10-12 år. Då är jag mellan 45-47 år.
Min dröm är att kunna spendera mycket tid med min familj. För att jag tror mig föredra det framför att arbeta. Jag tror mig vilja lägga tid på träning en vardagsförmiddag, när barn är i skolan och en fru på sitt arbete. Jag tror mig vilja prioritera annat än min arbetsgivares bästa. Jag tror mig vilja prioritera mitt bästa.
Det är vem jag tror att jag är. Självisk.
Vem tror du att du är?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar