söndag 28 januari 2018

Uppdelad utdelning - pro or con?

Ska bolagen dela upp utdelningen eller ska det hållas till en gång per år, som är kutym i Sverige? Investor, Resurs holding, Castellum, H&M med flera har delat upp utdelningarna. Detta är i alla fall inte en uteslutande dålig nyhet, som jag ser det. 
Frågan klyver dock massan. 

Vissa anser att utdelning en gång om året, oftast på våren, likt många andra svenska bolag, är att föredra. Jag ser fördelar med en utdelning på våren och en på hösten. 
Utdelningar i de flesta svenska bolagen sker under vårmånaderna, mars-maj. 
Historien visar att börsen tenderar att gå ner under sommarmånader och att vända uppåt i oktober. Det innebär att om man återinvesterar sin utdelning man får i mars-maj direkt, köper man inte sällan dyrare än om man köper aktie i samma bolag någon månad efter sommaren. Med halvårsutdelningar kringgår man delvis det problemet som investerare.

Kanske vore det optimalt med majoriteten av utdelningar under september, oktober, då börsen oftast presterar bäst mellan oktober och maj. Vilket innebär att man köper aktier billigast under hösten, efter sommarens nedgång. En utopi såklart, då utdelningar oftast grundas på fjolårets siffror och sätts vid årsstämmor. 
Men att fördela utdelningen kan vara positivt, då man inte bara återinvesterar "dyrt" under våren efter börsens uppgång under de mörka vintermånaderna, utan får även köpa billigt efter (förmodad) "sommarrea". 

Det ska belysas att detta mönstret inte är någon regel utan undantag, utan en historiskt upprepande tendens. Undatagsår finns det gott om, så jag rekommenderar ingen att blint investera efter säsongsmönster!
Observera att denna tabell är från S&P 500, år 1950-2016:

Tabellen belyser min poäng. Och det är grunden till min positiva syn på uppdelad utdelning.
Denna uppdelade utdelningsmetod underlättar även för bolagets kassaflöde. 

En annan, om än mindre, men ack så intressant detalj, är att du kan återinvestera din första utdelning, som inte är medräknad i utdelningsprocenten vid nästa utdelning samma år. 
Exempel: 
Du investerar 100.000kr i Castellum (28e jan 2018) 
100.000/136.60 kr per aktie = 732 st aktier. 
Du erhåller en utdelning i mars om 2,65 kr/aktie * 732 aktier = 1939 kr
För de 1939kr köper du nya Castellum-aktier för (till det, för enkelhetens skull, oförändrade priset) 136.60kr, vilket ger 14st nya aktier. 

I september väntar nästa utdelning. 
Du får nu en utdelning om 2,65kr/aktie * 732 aktier + 14 nya aktier = 1976kr. 
1976-1939= 38kr.

Du får 38kr mer i utdelning genom uppdelningen, jämfört med om det vore en årlig utdelning om 5,30kr. 

En petitess i sammanhanget, men på en 20-årsperiod? Fortfarande en petitess. Men en kul en! Och det är åtminstone en indikator på att det inte bara är negativt med uppdelad utdelning. Om man kollar bolag som delar upp en gång årligen, kvartalsvis, eller månadsvis så finns följande bild att stirra på: 

Det tabellen visar är en initial investering på 10.000 USD, investerat i ett bolag som ökar utdelningen med 10% om året. Oklart om värdeökning/minskning är kalkylerad? Nåväl. Skillnaden på summorna i höger kolumn beror på återinvesteringen av utdelningarna, som skiljer på grund av frekvensen. De 38 kronorna i Castellum-exemplet blir påtagligare med ännu frekventare utdelning än halvårsbasis.  
Denna lilla petitess är en strategi jag använder mig av om jag inte finner något uppenbart köpläge i något av mina utdelningsbolag i min Bombmatta. Då kollar jag vilket bolag som delar ut närmast. Och det kan faktiskt göra viss skillnad, inte minst i bolag som delar ut fler gånger per år, exempelvis Akelius, Hemfosa och Autoliv. Och framförallt i Nordamerikanska högutdelande bolag, som OKE och WPC, m.fl. som dessutom höjer sina utdelningar kvartalsvis.

Ett tips för den otålige att sätta strategin i rullning är dock att hålla koll på x-datum för att optimera förräntning och ett kvartalsutdelarkretslopp. Långt ord. 
Men kan det verkligen göra skillnad? Kanske får räkna ut och skriva ett blogginlägg om det en dag. Men såhär kan det se ut i alla fall:

WPC Jan-april-juli-okt
OKE Feb-maj-aug-nov
3M mars-juni-sep-dec

In med utdelningen i det bolag som delar ut närmast (vars x-datum inte passerat). 
Pang-pang-pang! Förräntningens motsvarighet på EPO-dopning inom cykelsporten... 
eller politiskt korrektare; vallningen för längdskidåkaren! 
Uppdelad utdelning - Är det värt mödan att jaga småpengar? 
Om man är uttråkad kanske.
Observera att detta inlägg inte ska ses som en rekommendation. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i densamma. Jag får inte betalt för att skriva nåt på bloggen. Dessa tankar och åsikter är mina egna. 

3 kommentarer:

  1. Ja, eller så får du hela utdelningen i mars och köper aktier i en aktie (tex Reurs holding) som delar ut 5 % i maj för utdelningen från Castellum. Jag får det till en bättre affär än din beräkning med senareläggning av utdelningen. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! En del av min strategi, som jag beskriver under bilden i texten, något otydligt dock, måste erkännas.

      Investera i bolaget som har utdelning närmast. Det kräver sitt tålamod för någon påtaglig avkastning, men dock. Vem gillar att vänta på förräntning... =)

      Tack för kommentar.

      Radera
  2. Hej
    för alla behov av lån eller finansiering av projekt vänligen kontakta Mauro WHO me ACE för att hjälpa har även ett lån utan protokoll och detta på kort tid Sara.mauro61@gmail.com
    credit.financement65@gmail.com

    SvaraRadera