söndag 7 januari 2018

Min hemliga portföljs innehåll avslöjas...

Cannabis - i medicinskt & rekreationellt bruk

Olagligt?
Omoraliskt?
Oetiskt?

Du tycker kanske att i alla fall något av ovanstående stämmer in. 
Men det är demokratiskt framröstat av olika länders medborgare. 

Och framförallt, ur ett investerarperspektiv... cannabis i medicinskt och rekreationellt syfte är en av världens snabbast växande marknader. 

USA visade vägen (för mig)
Mina initiala köp i sektorn gjorde jag inför omröstningen i samband med presidentvalet i USA i fjol, 2016. Då stater även röstade i frågan kring legalisering av privat bruk av cannabis. Kalifornien, Nevada, Maine och Massachusetts röstade igenom förslaget då. Arizona var den enda stat som röstade ned förslaget. 

Det finns flera stater i USA som legaliserat cannabis i medicinskt syfte sedan tidigare. Men även för privat bruk. Bl.a. Colorado, Alaska och Washington D.C. I Kalifornien är det lagligt from årsskiftet 2018, USAs mest befolkade stat och världens sjätte största ekonomi.
Att Kalifornien röstat ja tros stärka legaliseringsrörelsen i hela världen. Kalifornien väntas samtidigt bli världens största legala cannabismarknad. År 2020 beräknas delstatens legala cannabismarknad kunna omsätta 50 miljarder. 

Florida, landets tredje största delstat, sett till befolkning, röstade ja till legalisering av cannabis i medicinskt bruk, tillsammans med Arkansas, Montana och North Dakota under november 2017. Cannabis i medicinskt syfte är sedan tidigare tillåtet i 25 delstater och nu alltså 29. 

Jag vill belysa att jag inte använder cannabis på något sätt. Jag propagerar inte för legalisering av cannabis för privat bruk i Sverige. Medicinskt däremot? Om forskning visar evidens ser jag ingen anledning att stigmatisera en växt med medicinska fördelar. Politiken i ämnet intresserar mig dock föga.
För faktum kvarstår. Cannabis är en av världens just nu snabbast växande marknader. Min investering i sektorn baseras på framtidstro på cannabis ur ett ekonomiskt perspektiv primärt. Och dess framfart är onekligen positiv. Det är inte bara i Nordamerika som cannabis framfart fortgår. 

Resten av världen
- I Portugal är det lagligt sedan många år (2001).
- Kanada har röstat igenom legalisering av bruk av cannabis i privat bruk fr.o.m. sommaren 2018. 
Kanada är det första G20-landet som röstat i saken. Som G20-land kan detta ge ringar på vattnet. 
- Tyskland har legaliserat cannabis i medicinskt bruk. Tyskland, landet som resten av Europa speglar och Tyskland, som Kanada, är ett G20-land.
- Australien har röstat igenom legalisering av medicinsk cannabis. 
- Danmark har röstat igenom legalisering av medicinsk cannabis (på prov i 4 år).
- Mexiko och Uruguay har röstat igenom legalisering av cannabis. 


Artiklar på svenska som rör ämnet:
Varför legaliseras cannabis i medicinska syften?

Det har visats ha positiv inverkan på sjukdomar som innebär kronisk smärta, multipel skleros, epilepsi och liknande neurologiska problem. 
Det uppges även ha dämpade sidoeffekter vid cellgiftsbehandling för cancerpatienter. 
Här finns en artikelserie om personer som använder cannabis i medicinskt syfte, med lite olika sjukdomsbilder:

Man ska dock ha i åtanke att detta är forskning i ett väldigt tidigt skede och evidensen ifrågasätts. En artikel från Dagens medicin som är skeptisk: 
dagensmedicin.se/lakare-varnar-for-bristande-evidens/

Ett axplock på sjukdomar cannabis sägs kunna bota eller lindra


Varför legalisera cannabis i rekreationella syften?

I Portugal, som är den bästa jämförelsen jag kan göra (för att det ligger i Europa) finns statistik kring missbruk innan och efter avkriminaliseringsreformen trädde i kraft. 
Enligt den portugisiska statistikmyndigheten INE:
Överdoser har sjunkit till ca 10-20 st per år, från tidigare 70-80 st.
HIV-fall sjunkit från 1575 st före lagen till 78 st år 2013. 
Antalet missbrukare som genomgick någon form av behandling ökade från 
23.600 st till 38.000 st. 

Å andra sidan...
har fler portugiser någon gång under livet testat narkotika, sen lagändringen. Från 
8% till ca 12%. Mycket tyder på att det är en bieffekt av avkriminaliseringen. Men ökningen verkar inte ha påverkat hur många som blir frekventa användare. Om man mäter hur många som använt narkotika någon gång under senaste månaden, är siffrorna i stort sett oförändrade sedan lagändringen. 

Historiska siffror
Något som inte nämns så ofta är lönsamhet. Men Portugals lagändring har påverkat ekonomin.  
En studie som publicerats i British Medical Journal visade att kostnaden för narkotikamissbruk - utslaget per invånare - har gått ner med arton procent sedan reformens genomslag. Alla gillar profit. Inte minst politiker. I längden kan de arton procenten bli en viktig siffra. Den får reformen att överleva och att spridas. 

Kanada
Jag har investerat i bolag som odlar, tillverkar och utvecklar produkter baserade på cannabis. Dessa har sitt centra i Kanada. Det är glest mellan svenska artiklar på ämnet. Men min investering i cannabis har varit förtjänstfull. Inte minst pga att de federala lagarna i USA hindrar de från att konkurrera med sin granne norr över. 

Det finns tyvärr inte så många svenska artiklar kring cannabis olika forskningsområden, men det finns en uppsjö på engelska. Trovärdigheten sjunker i vissas ögon, men det finns mycket att läsa om gällande forskningen. 

Det tycks råda forskning som potentiellt breddar cannabis användningsområden, men till vilka källor och trovärdighet jag ifrågasätter. Läsningen kan dock vara en indikation till vart det är på väg.

2017/08/israeli-meiri-killing-cancer-cannabis/


Potentiella hinder
Det pratas mycket om att Big pharma kommer sätta käppar i hjulen för cannabisens medicinska framfart. Inte minst pga minskade vinster för läkemedelsbolag, som är erkänt kraftfullt poiltikpåverkande. Jag ser dock inga indikationer på att big pharma påverkat utvecklingen i negativ riktning än så länge. Och så länge cannabisbolagen fortsätter växa, upplever jag ett eventuellt motstånd som successivt svårare genomförbart.


Nedan följer en länk som kan besvara en del frågor i ämnet:
ey.com/Publication-Canadian-licensed-producers-report-$

Följrek på Twitter för de cannbisinvesteringssugna:
@CanadaPotstocks

Bubbla?
Det talas också om bubbla i sektorn, då aktierna rusat sen i somras. 
Många LP´s (Licensierade Producenter) är högt värderade och har svindlande P/E-tal. 

Om värderingarna fortsätter öka så tror jag absolut att det kan bli en bubbla. Stagnerar utvecklingen på värderingarna däremot, kan många bolag växa in i värderingarna, tror jag.

Mycket vilar på att allt som odlas säljs, vilket i dagsläget inte tycks vara något problem, då det fort sålt slut på cannabis. Bl.a. i Nevada, vid första helgen med legalisering. 

Andra hot
Många LP´s är till stor del fortfarande under konstruktion. Dvs att de bygger växthus som inte ens är färdigbyggda. Detta kan ha förödande konsekvenser för aktiekurserna, då det i stort sett redan är inprisat. Och det har varit incidenter. Organigram, en tidig LP, hade otillåtet mycket besprutning i sina produkter och tvingades återkalla produkter. En anläggning hos MariCann fick en skörd förstörd pga naturkatastrof. Kan inte detaljerna, men tror att växthus blåstes sönder av en orkan. 
Sådana incidenter slår oerhört hårt på aktierna, då de är prisade för idel framgång. Då blir konsekvensen monumental för aktien. Organigram har återhämtats, men inte haft samma rasande fart i utvecklingen som sina konkurrenter, sedan deras produktproblematik. 


Fortsättning följer... 

för i mitt nästa blogginlägg tar jag upp:

Största bolagen i sektorn
Bolagen jag har i min Cannabis-portfölj m.m.

2 kommentarer:

 1. Härlig läsning, roligt att fler är investerade i marknaden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra. Investerad i (cannabis)marknaden sen hösten 2016.
   Överviktad sen sommarn 2017 ;-)

   Radera