måndag 8 januari 2018

Största cannabisbolagen och min portfölj

Ett tips från mig till dig; sälj inte allt i ett bolag som du sitter på stor vinst i.
Man ska vattna blommorna och klippa ogräset, inte tvärtom.

Jag har otaliga gånger läst om personer som sålt allt efter en aktie stigit rejält på momentum. Varpå de missar en avsevärd avkastning efter försäljning av hela innehavet, när aktien fortsätter stiga en kort period senare. 

2017 avrundades med att jag sålde av mina inköp i mina tre största innehav 
i min Hemliga portfölj, som blottas nedan... De var samtliga över 200% vinst, så jag sålde mer eller mindre en tredjedel av aktierna i vardera case för att återfå mitt kapital. De övriga två tredjedelarna ligga kvar i casen, så att jag låter vinsterna rulla. Rörigt?

Exempel: Jag köper 100st aktier för 100kr st. = 10.000kr i investerat kapital. 
Aktien går upp 200% och är nu värd 30.000kr. 
Jag säljer då ca 33st aktier för att komma åt min initiala investeringssumma. 

Då har jag 67st aktier till ett värde av 20.000kr kvar som jag inte bekostat. Och återfått de 10.000 kronorna jag betalade för aktierna. 

Det var mycket tack vare timing i mina inköp i en av världens snabbast växande marknader som gav mig möjligheten till en lyxig exit, genom den strategin. Detta har gjort att jag kunnat köpa in mig i fler bolag för det kapitalet jag sålde för i tidigare bolag. Jag återinvesterar ursprungssumman. Och det hoppas jag kunna fortsätta göra. 

De största bolagen i sektorn känner de flesta till.

1. Canopy 

2. Aurora

3. Aphria

Övriga relativt stora cannabisbolag som utmanar:

Emerald therapeutics
Hexo
OrganiGram
Supreme
TGOD
Village Farm
Wayland

Äger samtliga, men sålt motsvarande mina inköp och låter vinsterna rulla vidare.
Bortsett från Medreleaf, MariCann, OrganiGram och WeedMD, där vinsten inte än överstigit 200%,varpå jag låter mina investerade pengar ligger kvar till detta förhoppningsvis inträffar. 

Tack vare min strategi med exit av investerat kapital efter 200% uppgång, har jag fått möjligheten att återanvända mina pengar. Detta har lett mig till att investera i mindre bolag i sektorn. 


Mindre och/eller nischade bolag:
Auxly
Cronos - äger
Delta 9
Emblem 
Harvest One
Ianthus - äger
ICC
Invictus 
Kalytera 
LDS
Liberty Leaf 
Maple leaf green world 
Namaste
National access
Naturally splendid 
Neutri Sci 
Newstrike 
Radient
Reliq health 
Revive 
TGIF
True leaf

Det finns betydligt fler bolag, men dessa är de mest kända och omtalade. Jag har bergis missat några.  


Varför så tungt investerad i denna volatila, oförutsägbara sektor? 


Och det är konservativt räknat.

Min framtidstro
Fler stater i USA kommer legalisera rekreationell cannabis.
Fler länder i Europa kommer legalisera medicinsk cannabis.
Forskning kommer leda till ytterligare expansion och användningsområden.
Större bolag kommer vilja ha en bit av kakan, likt Constellation Brands, som köpt in sig i 9.9% av Canopy, med option på det dubbla. Alkohol, tobak, läkemedelsbolag, vem vet? 

Det är anledningen till att jag inte säljer hela innehav. Det är omöjligt idag att veta vem som  får genombrott imorgon. 

Vinsten idag är irrelevant för mig, huvudsaken är bred diversiering med många bolag i portföljen. Helst där aktien gått 200% och jag plockat ut mina investerade pengar. Jag har flera hundra aktier i Canopy, Aphria m.fl "gratis". Mitt syfte med denna portfölj är att skala lite på topparna vid behov av kapital. För att ingen kan veta var detta slutar. 
Denna branschen är i ett fosterstadie. 

Håll utkik efter nästa blogginlägg, som kommer innehålla:

Nya börsnoteringar 
Övervärderingar 
Bibehålla objektivitet

7 kommentarer:

 1. Tack för en intressant artikel! Jag är nybörjare inom aktier och känner att mycket fallit på plats efter att ha läst din text. Men - öm man nu, som jag, kommit in sent på tåget med cannabis och min avkastning ligger på mellan 30 och 70% (långt från dina 200%), när är det då dags att sälja av, och hur mycket?

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket. Kul att kunna vara till hjälp. Det du får ha i beaktande gällande dina investeringar är din horisont. Då dessa aktier tenderar att vara väldigt volatila, så sover jag bättre av att sälja det jag köpt för, av två anledningar.
  1. Jag har investerat relativt tungt i vissa bolag vars aktievärde skjutit i höjden, vilket har inneburit att jag inte kunnat slappna av under börsens öppettider 15:30-22:00, och
  2. Jag har behövt kapital till andra bolag i bl.a. cannabissektorn.

  Med det sagt, betyder inte det att du måste göra som mig per automatik. Om du inte blir stressad av att dina pengar växer, så för all del, låt det växa vidare =)
  Denna branschen har mycket att ge. Men den behöver tid.
  Jag önskar dig stort lycka till.

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant!

  Är sen på bollen att hoppa in i Cannabisbolagen. Hur hade du gjort i min sits? Vänta in en större/mindre nedgång (30-50%?) eller gå in nu innan det fortsatt uppåt ännu mer?

  Ska tilläggas att jag tänkt gå in i de större som Canopy, Aurora och Aphria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det är den svåraste frågan just nu, tycker jag. Jag anser att framförallt Aurora, följt av Aphria och sist Canopy är övervärderade i dagsläget. Men det kommer så mycket nyheter, samarbeten och förvärv, nästan dagligen. Detta gör att vid en vecka med få nyheter, eller rent av dåliga nyheter, har nedsidan ett betydande djup som kan bli gyllene köptillfällen. Men det är väldigt svårt att veta när, eller om ens det kommer inträffa. Mitt förslag till dig är att dela upp dina inköp. Typ 1/4 i taget kanske, med en månads mellanrum. Lycka till!

   Radera
 4. Var handlar man MariCann?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan köpa Maricann hos Avanza, men det krävs telefonorder för köp i bolag på CSE-listan i Kanada, där Maricann återfinns i nuläget. Maricann kommer göra ett listbyte under mars-april, till större och mer kända TSX, där courtaget är lägre. Om du är intresserad av att lägga telefonorder på t.ex. Maricann rekommenderar jag att du kollar upp courtagekostnaden för dig, som varierar beroende på vilken courtageklass du innefattas av för tillfället. Men generellt pendlar det mellan 320-450kr beroende på.
   Tack för frågan och jag ber om ursäkt för sent svar. Positivt dock, är att du köper de billigare idag än den 21e januari =)

   Radera
 5. Hej! Hade varit intressant att höra hur du ser på Ianthus. Amerika känns väldigt intressant i år, vilket bolag där tror du har störst potential?

  SvaraRadera