onsdag 31 januari 2018

En utdelningsjagare- och knarksparares bekännelser

Som aktiebloggare är det lätt att fokusera på det som går bra för tillfället. 
Kanske utmärkande för mig som har:
Två väldigt olika portföljer och 
två vitt skilda strategier. 

Jag är utdelningsjagare i grunden. Med siktet inställt på  stabila bolag med generös utdelningsandel. 

Men för ca 16 månader sen upptäckte jag cannabislegaliseringar i USA i samband med Trump/Hillary-valet. Det ledde mig till att investera i branschen.
Jag började med de tre stora och kända, Canopy, Aphria och Aurora. 

Utvecklingen i cannabissektorn har varit omtumlande och lärorik för mig. 
Jag blev successivt medveten potentialen som finns i branschen. 
När jag startade bloggen ville jag inte uppvisa min cannabis-portfölj, då de gånger jag nämnt branschen eller bolag på finanstwitter eller mailat bloggare i sfären i frågan, har jag fått knapphändig eller ingen feedback. 
Den avvisningen avskräckte mig och jag fruktade att det kunde innebära att min blogg inte skulle tas på allvar. Så istället ställde jag mig i ledet och skrev uteslutande om utdelningar o dyl. 

With great power comes great responsibility
Nu är läget annorlunda. Jag har lärt mig och läst mycket under tiden som gått. 
Jag känner mig trygg i min kunskap om cannabisbolag. 
Många nya investerare söker svar. Som medlem i (svenska) Facebook-grupper ser jag också att det är mycket spekulationer. Folk kan låta väldigt övertygande om saker de inte tycks ha en verklighetsbaserad grundföreställning rörande. 

Jag gör själv inte några djupa kassaflödesanalyser. Jag tar del av mycket information som delges. Jag läser kvartalsrapporter i cannabisbolag, analysrapporter från amerikanska och kanadensiska aktiemäklare. Jag följer insiderköp och försäljningar. 
Det finns ett extremt stort informationsflöde att hämta, om man har intresset. 
Jag följer flera bolag och analytiker på Twitter. Jag prenumererar på nyhetsbrev från flera olika bolag och följer internationella nyhetssajter, journalister och politiker.

Varför transparent nu
Jag var inte förberedd på den hausse som legaliseringen i bl.a. Kalifornien skulle komma att innebära. Jag var inte förberedd på den uppmärksamhet som skulle råda i Sverige i samband med densamma. 
Jag tyckte att min blogg och antal följare hade börjat trampa vatten. Legaliseringen och cannabisaktiernas framfart gav mig möjligheten att bredda min nischade blogg. Det gav mig möjlighet att nå ut till fler läsare, och med annan strategi än min ursprungliga, vilket förhoppningsvis kan ge cannabis-investerare en möjlighet att upptäcka utdelningsstrategin, vilket bör passa många. Inte minst på grund av att cannabisspararna generellt sett är unga. Och ju fler år som utdelningsjagare, desto större effekt. Så win-win? 

Strategi och skryt
Tack vare mina tidiga investeringar i välkända cannabisbolag slog utvecklingen i taket och summorna blev påtagliga. Det innebar en lyx för mig, då jag efter kring 200% uppgång  kunde sälja för motsvarande summa jag investerat för, och samtidigt behålla ca 67% av aktierna jag köpt. 

Exempel: Jag köper 1000 st aktier för 100kr st. = 100.000kr i investerat kapital. 
Aktien går upp 200% och är nu värd 300.000kr. 
Jag säljer då ca 330 st aktier för att komma åt min initiala investeringssumma. 

Då har jag 670 st aktier till ett värde av 200.000kr kvar som jag inte bekostat. Och återfått de 100.000 kronorna jag betalade för aktierna. 

Detta tillvägagångssätt har jag applicerat i flertalet cannabisbolag.
Med det kapital jag sålde aktier för att återfå kring årsskiftet, investerade jag motsvarande 2/3 i trygga utdelningsbolag för att "säkra upp" kapitalet.
Köpen jag gjorde var i Northwest healthcare, Realty income och WPC, som du kan läsa mer om här: 
8eunderverketsresa.nytt-ar-nya-investesteringar-blue-chips

Den sista 1/3 köpte jag mindre cannabisbolag för. Bl.a. Canntrust, Wayland, MPX, iAnthus, Sunniva och Liberty health. 


Diversiering och rekommendationer
Jag investerar inte till 100% i cannabissektorn. 
Vanligtvis rekommenderar jag ogärna. Men att investera 100% av sina tillgångar i cannabisbolag är inte något jag rekommenderar. 
Personligen har jag investerat ca 30% av mitt aktiekapital i cannabis och 70% i utdelningsaktier. Jag ser det som en hedge. REITs tenderar att falla vid räntetryck, som står för dörren. Cannabis tillväxt tror jag kan öka, som spel, alkohol och tobak gjort historiskt vid recession. Det är trots allt en av världens snabbast växande branscher.
Men det får mig ibland att känna mig schizofren. Inte minst för att min cannabisportfölj växt drygt 150% och därmed är min största portfölj, med mest kapital, flest innehav och som tar mest tid för mig att hålla mig uppdaterad om.  


Har du balans (i portföljerna)? 

Hur resonerar du? 
Har du olika strategier?
Har du sidospår?
I så fall, har ditt sidospår tagit över ditt huvudspår?

Håll utkik efter Market Makers nya poddavsnitt som handlar om...
just det, cannabis. Där jag medverkar. 
Det första avsnittet av två i ämnet släpps imorgon torsdag den 1a februari. 
Finns där poddar finns.


Knarksparare = Avanzas fondspecialist och tyckare, Claes Hembergs uttryck i en kritisk artikel om cannabisbolag och dess sparare. 

Jag vill påpeka att detta inlägg inte ska ses som en rekommendation. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i densamma. Jag får inte betalt för att skriva nåt på bloggen. Dessa tankar och åsikter är mina egna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar