torsdag 18 april 2019

Releasing the beast!


Canopy har ännu en gång tagit cannabissfären med storm. En historisk affär mellan två cannabisbolag är på väg att svepa undan mattan för konkurrenter. Canopy köper rättigheten att köpa Acreage Holding, vid ändring av lagarna som bestämmer förutsättningarna för cannabisbolagen i USA. Detta beror på ett lagförslag som kallas The STATES Act och kommer sannolikt behandlas under 2019.  

"Idag tillkännager vi en komplex transaktion med ett enkelt mål. Vår rätt att förvärva  Acreage säkrar vår éntrestrategi i USA så snart lagarna tillåter. Genom att kombinera Acreages ledningsgrupp, licenser och tillgångar med Canopys rättigheter och varumärken vilar ett enormt värdeskapande för bolagens aktieägare." uttalade sig Canopys VD, Bruce Linton sig i samband med nyheten. 

Acreage Holdings 
är ett av de största amerikanska cannabisbolagen, med huvudkontor i New York. De har verksamhet i tjugo delstater.
Bolaget har fått mycket medial uppmärksamhet, inte minst på grund av att den tidigare talmannen i representanthuset, John Boehner, sitter i ledningen. Där återfinns dessutom den tidigare guvernören i Massachusetts, Bill Weld. John Boehner har för övrigt uttalat sig vid flertalet tillfällen om STATES Act och hur fundamentalt genomförandet av detta förslag är för industrin.
-Inget cannabisbolag i USA har större politiskt inflytande än Acreage.

Börsvärden
Canopys börsvärde ligger omkring 19 miljarder USD, Acreage är värderad kring 1.9 miljarder USD. Generellt sägs det att de amerikanska cannabisbolagen handlas till rabatt på grund av de rådande lagarna i landet. 
-Detta är en av anledningarna för en möjlig affär för Canopy att köpa Acreage. 

Affären 
innebär att Canopy får in foten i USA inför en potentiell legalisering till en av världens största och mest lukrativa cannabismarknader. Timingen är också fördelaktig, då Canopy kan låsa affären till ett betydligt lägre pris nu jämfört med efter en legalisering. Detta innebär att Canopy använder lejonparten av kapitalet de erhöll av Constellation Brands, när de köpte in sig i Canopy, för att genomföra affären med Acreage, som, tack vare kapitalet de erhåller av Canopy, kan öka sin dominans i USA. 
Canopy har fått godkännande från TSX och NYSE att slutföra affären.
Båda bolagen kommer fortsätta sina verksamheter oberoende av varandra, tills lagen träder i kraft (STATES Act). 
-Slutförande av affären beror till 100% på omröstningen av STATES Act, ett lagförslag som jag skrivit om i ett tidigare inlägg, som du hittar en länk till längst ned i detta inlägget.  

Vid genomgörande
Om affären slutförs landar notan kring 3.4 miljarder  USD, i kapital och aktier. Detta innebär  premium kring drygt 40% för Acreage. Företagen ska utföra licensavtal som ger Canopy möjligheten att sälja sina varumärken i Acreages återförsäljare. Detta innefattar bl.a. Tokyo Smoke och Tweed.    

Observera att detta inlägg inte ska ses som en rekommendation. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i densamma. Jag får inte betalt för att skriva nåt på bloggen. Dessa tankar och åsikter är mina egna. 

Kort sammanfattning av STATES Act kan du läsa om längst ned i blogginlägget här.  


Källor: 
www.bloomberg.com/news/2019-04-18/canopy-gains-with-potential-acreage-deal 
www.cnbc.com/2019/04/18/canadian-weed-giant-canopy-strikes-deal-to-buy-acreage

1 kommentar:


  1. Dra nytta av det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa människor i nöd; offentliga och privata företag till en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

    Email: georges.matvinc@gmail.com

    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera