fredag 8 februari 2019

SAFE Banking Act-omröstning

Föreställ dig en bransch med 9 miljarder dollar i försäljning - motsvarande USAs snacksmarkand - där 30% av företagen har tillgång till ett bankkonto. Så ser den juridiska situationen ut för cannabisbolag med verksamhet i USA idag. Detta betyder att bolagen i stort sett uteslutande arbetar med kontanthantering, och har brist på finansiering på grund av de lagarna som råder.  Det kvarstår många utmaningar för cannabisindustrin, men banktillgänglighet är av större vikt än vad många tänker på. Varje bank som tillhandahåller en tjänst till en cannabis-verksamhet kan ställas inför straffrättsliga åtal för att "supporta" en federalt otillåten industri.   
Banker kan välja att betjäna cannabisbolag, men det kräver att de skriver en "aktivitetsrapport" för varje transaktion, och det gäller inte bara cannabisbolaget, utan deras underleverantörer, revisorer, lokalvårdare osv. vilket resulterar i berg av byråkrati och en kostnad som inte många banker är villiga att stå för. Därför hanterar många bolag i sektorn uteslutande med kontanter, för att det är minst omständligt. Den nuvarande banksituationen bromsar verksamheten i en av de starkaste tillväxtområdena i den amerikanska ekonomin. Marknaden förväntas växa till 50 miljarder dollar på några år, enligt den finansiella tjänstebolaget Cowen & co.job webbplats, som även delger att cannabisindustrin är den snabbast växande arbetsgivaren.   

Lagförslag - The SAFE Act 
Secure And Fair Enforcement Banking Act 
Med en numera demokratisk majoritet i USAs kongress förväntas cannabisförslag ges större genomslag än någonsin tidigare. Det första tecknet syns redan, då ett förslag som kallas SAFE Banking-act, ska röstas om idag i House Financial Services Committe, som är den andra instansen. Förslaget röstades igenom i den första instansen där 45 röstade för, och 15 emot. 
Förslaget innebär att det skulle göras möjligt för banker att arbeta med legitima cannabisbolag. Förslaget har tvåfaldigt intressefokus för en cannabisinvesterare. Det första är resultatet av utgången som underlättar affärsutveckling i branschen genom banktillgänglighet, vilket är en fördel för bolagen man äger, som ges större frihet, belåning och andra möjligheter och kan dessutom kapa kostnader. Men signalvärdet om detta förslag röstas igenom är än större. Det kan spekuleras i att vara ett steg mot positivitet för fler cannabisreformer (och slutligen en legalisering på federal nivå). 

Biprodukten av en legitim banktillgänglighet i cannabissektorn inkluderar omfattande fördelar för andra områden i den amerikanska ekonomin tack vare tillväxten i sektorn. En reglerad marknad skulle göra det möjligt för tillsynsmyndigheter att kalkylera den faktiska storleken på marknaden. Med dagens lagstiftning tvingas man göra breda uppskattningar av marknaden. SAFE Act skulle innebära en palett till finansiella tillsynsmyndigheter. Det blir en språngbräda för finansdepartementet. 

Med detta förslaget och STATES Act (som jag kommer skriva mer om när det kommer till kongressen) under 2019 så kommer cannabis nästan ges samma förutsättningar och erkännande som vilka bransch som helst. Det federala lagarna är oförändrade, men om dessa nämnda förslag röstas igenom så spelar den federala aspekten mindre roll, då mycket i STATES act kringgår de federala lagarna kring cannabis gällande export/import, och detta SAFE Banking-act ger de ekonomiska förutsättningarna de länge saknat.  

Källhänvisning: 
forbes.com/the-9-billion-industry-banks-wont-touch
cannabisdispensarymag.com/article/house-financial-services-committee-banking-bill-cannabis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar