måndag 29 april 2019

Nytt innehav i Mattbomben
Lazard är ett amerikanskt bolag som grundades 1848. 
De börsnoterades 2005. De började med direktavkastning 2006 och har aldrig sänkt utdelningen. Lazard agerar finansiella rådgivande kunder i 27 länder. Det omfattar allt ifrån företag, institutioner, regeringar till individer. Lazard råder kunder kring strategiska och finansiella frågor, m&a, omstruktureringar och  kapitalstruktur, samt förvaltningstjänster åt företag. 

Hårda värden Lazard:
4.7% DA + varierande bonusutdelning 
38% utdelningsandel 
Varierande men sund vinstmarginal 
Relativt låg värdering 

Möjligheter:
- Låg utdelningsandel ger utrymme för fortsatta utdelningsökningar 
- Årlig bonusutdelning sen 2013 som kan generera fortsatt hög direktavkastning 
- Hög andel insiderägande 
- Sikte på att bli Dividend aristocrat?

Risker:
- Nedgång i de ekonomiska förhållandena på globala eller regionala finansmarknaderna. 
- Minskning av intäkter, till exempel genom färre m & a, eller förvaltade tillgångar.
- Likviditetsbrist
- Konkurrenspress

Lazard delar ut kvartalsvis, feb-maj-aug-nov. Med bonusutdelning i samband med februari-utdelningen. I bilden visas bolagets utdelningshistorik
https://lazardltd.gcs-web.com/stock-information/dividend-history

Med tanke på de senaste 10 årens högkonjuktur så ser Lazards moderna historia riktigt bra ut och jag har tagit en initial position i bolaget. Men då jag inte är helt trygg i hur bolaget mår och presterar i en lågkonjuktur är min position vara modest, ca 33% av tilltänkt fullinvestering. Min ambition är att en större bevakningspost ger utrymme att utöka vid bevis av välmående i annan konjunktur än rådande. Eller påfyllnad vid fortsatt styrka i kvartalsrapporterna. Den rapport som släpptes förra veckan genererade en 7%-ig ökning i aktien dagen efter. 
Detta beslutet innebär att jag väljer utöka antal innehav före påfyllning av befintliga i Mattbomben, då jag inte vill utsätta mig för risken i att bygga en "för" smal utdelningsportfölj. Om nåt bolag underpresterar, tvingas sänka utdelning, etc, tar min portfölj en relativt stor skada. Diversifiering i Mattbomben är att föredra, med tanke på nuvarande storlekar på innehaven. Detta har jag inte minst fått bittert erfara efter Alcanna-debaclet. Alcanna har historiskt varit ett utdelningsbolag, men som dragit in sina utdelningar tills vidare. Bolaget är en sprit- och cannabisåterförsäljarkedja, vilka jag förutsatte skulle prestera med tanke på Kanadas legalisering. Men provinserna är restriktiva med licenser och max antal butiker, vilket inneburit missade intäkter för bolaget. 


Utdelningar från nytt hål(l) 
Observera att detta inlägg inte ska ses som en rekommendation. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i densamma. Jag får inte betalt för att skriva nåt på bloggen. Dessa tankar och åsikter är mina egna. 

M&A = sammanslagningar och förvärv

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera