onsdag 5 september 2018

Ett bolag som "säljer spadar under guldrushen"

Alcanna är Kanadas största privata spritbutikskedja. De har även verksamheter i Alaska, USA. De har 230 st butiker i dagsläget.  

I år köpte Aurora Cannabis Inc. (TSX: ACB) en andel på 19,9% i Alcanna innan de ökade till 25% i maj 2018. Alcanna kommer att börja sälja Auroras produkter i utvalda butiker efter legalisering.

Företaget hette ursprungligen Liquor Stores N.A. Ltd, som grundades 2003. De valde att byta namn i samband med Auroras köp. 
Namnet Alcanna är en hopslagning av geografi, provinsen där huvudkontoret ligger, Alberta, och landet de primärt huserar i, Kanada. Och deras produkter, alkohol och cannabis.

Alcanna kommer att utöka sin verksamhet under den närmaste tiden. De planerar att öppna femtio cannabisåterförsäljande butiker under 2019. Företaget har sitt största fotavtryck i Alberta, en provins som valt privata cannabisbutiker efter att den federala regeringen tillåtit provinserna att bestämma vägen för distribution och försäljning. Detta är positivt för bolaget, eftersom branschexperter förutspår att Alberta kommer vara ledande inom cannabishandeln.

Alcanna har också sin konventionella verksamhet kvar, som fortsätter att sälja alkoholhaltiga drycker. 
Den 15 juni meddelade Alcanna en kontantutdelning på $ 0,09 per aktie, vilket motsvarar hyfsat attraktiva 3,9% utdelning.

"Vi är ett tillväxtinriktat företag med en stark balansräkning för att finansiera tillväxtmöjligheterna i både våra sprit- och cannabisföretag. Vi investerar i både tillgångar och människor för att kunna uppnå den tillväxten. Vårt mål är värdeförbättring för våra aktieägare under de närmaste två till tre åren", säger James Burns, CEO för Alcanna Inc.

Alcanna kan vara ett intressant case för investerare på jakt efter tillväxtpotential och utdelning i sina portföljer. Aktien rusar inte iväg i den takt som odlingsbolagen gör just nu.

Disclaimer: Jag äger inte aktier i bolaget, men är sugen på en investering inom kort. 
En initial investering för mig kommer sannolikt äga rum i samband med sälj i några övervärderade bolag i sektorn. Det är en överväldigande våg som sköljer över de kanadensiska bolagen nu, inför legalisering och det kan vara en god idé att överväga allokering. 
Dags att kamma hem vinster i oktober?

Jag vill påpeka att detta inlägg inte ska ses som en rekommendation. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i densamma. Jag får inte betalt för att skriva nåt på bloggen. Dessa tankar och åsikter är mina egna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar