tisdag 27 november 2018

USA - nya Kanada? Politiska beslut och uttalanden som påverkar cannabis

De två största motståndarna med stor politisk makt i USA är avsatta, Pete och Jeff Sessions, som för övrigt inte är släkt. Pete Sessions var guvernör i Texas, som förlorade sin plats till demokraten Colin Allred. Pete Sessions frånvaro kan bli det bästa som hänt cannabis-investerare i USA, då han blockerat samtliga (36st) cannabis-förslag de senaste två åren. Detta har han kunnat göra som Chairman of the House Rules Committee. 
Pete Sessions har blockerat förslag som Hemp Farm Bill, legalisering i medicinskt syfte i samtliga stater, bl.a. 
Jeff Sessions har varit Attourney General  of defence, (justitieminister) men avgick i samband med midterm. Han har varit öppet kritisk mot all form av legalisering under sin mandatperiod. 

Det intressanta utöver dessa två namn som fallit är nytillsatta guvernörer som är för legalisering av cannabis. USAs östkust börjar se intressant ut med stater som New Jersey och Connecticut som sätter tryck på legalisering. Massachusetts röstade igenom redan 2016, men öppnade upp portarna för rekreationell försäljning i staten förra veckan, den 20e november. För övrigt köptes det för 20% mer under öppningsdagen i Massachusetts än i hela Kanada. 

New Jersey ligger i slutprocess. Kommittén från statens senat godkände förslaget, som nu väntar på full omröstning i lagstiftningsgruppen innan den kan bli undertecknad i lag av guvernören Phil Murphy. Detta sätter tryck på grannen New York. Massachusetts är tre timmar från New York, men New Jersey är bara timmen bort. 
Strax söder om New Jersey  hittar man Philadelphia, som ligger i Pennsylvania, som lagt in förslag om rekreationell legalisering.  
Och nordost om New York ligger Connecticut, vars nytillsatta guvernör har uttalat sig om att legalisering av cannabis i rekreationellt syfte är prioritet i staten. 

Det skulle förvåna mig om inte NYs guvernör Andrew Cuomo eldar på för att ta del av de lukrativa skatteintäkterna en legalisering innebär. Att vittna sina invånare ta tåget till New Jersey för inköp av cannabis kan nog bli en stressfaktor på kontoret. 

Östkusten är alltså att hålla ögonen på närmast. Om New Jersey legaliserar kan man nog se en Domino-effekt på östkusten. Där, utöver Massachusetts, också Maine legaliserat rekreationellt.  

Illinois har en nytillsatt guvernör som sa sig vilja legalisera rekreationellt närmast omedelbart. Största stad i staten är Chicago. 13milj inv i staten. Det intressanta med legalisering hittills har varit att stater närmast Kanada legaliserat, pga FOMO. Följt av progressiva kuststater. Illinois anledning tycks vara av annan art. Kanske överväger de legalisering för att minska våldet? Siffror visar att våldet minskat i de stater som legaliserat och Chicago kallas för "Shot city"... 


Övrig kuriosa:
Whole foods, som ägs av Amazon, VD uttalade sig om att han tror att hampaprodukter kommer bli en topptrend inom livsmedel 2019 i USA. 
https://www.myprotein.se/kosttillskott/100-hampaprotein 

Massachusetts demokratiske ledamot och guvernör i staten, Joe Kennedy III, som för övrigt arbetat som jurist, med examen från Harvard, har skrivit en form av artikel som publicerats i Statnews, i samband med legaliseringen i staten. Jag har hämtat artikeln och översatt delar ur den. Han skriver bl.a:

"Vår federala politik kring cannabis är osund och inkonsekvent. Lapptäcken av inkonsekventa statliga lagar förbinder dysfunktionen. Vår federala regering har avgett sitt ansvar - och auktoritet - att reglera marijuana.
Detta måste ändras. Med tanke på den snabba takten och liberaliseringen på statsnivå anser jag att vi måste genomföra starka, tydliga och rättvisa federala riktlinjer. För att göra det krävs att vi tar bort cannabis från lagen om kontrollerad substans (CSA) och legaliserar den på federal nivå. Med tanke på FDA: s senaste godkännande av recept som härrör från cannabis, andra länders erkännande av dess legitima medicinska användningsområden och lägre missbruksnivåer än alkohol eller nikotin, är denna klassificering svår att motivera. Och misslyckandena i det resulterande federala förbudet är påtagliga.

Vi ser i vårt straffrättsliga system att hudfärg dikterar hur sannolikt du arresteras för cannabisbruk - trots lika användning av människor i alla etniciteter - som förstör familjer och samhällen. 
Och vi ser det i stater som min hemstat Massachusetts, där allvarliga konflikter mellan federala och statliga lagar missgynnar alla berörda parter. Banker fruktar kollaps vid transaktioner med cannabisbolag och återförsäljare eftersom de fortfarande är olagliga enligt federal lagstiftning, vilket inte ger de statliga myndigheterna annat val än att operera med kontanta transaktioner.
Bostadsutvecklare riskerar förlora sina finanser vid uthyrning av lokaler till återförsäljare av cannabis. Så länge cannabis förblir reglerad av CSA, är den federala regeringen förhindrad från att rätta till dessa misslyckanden eller agera med någon övervakningsmyndighet, eftersom staterna går vidare med reformer i rekordtid. Och utan federala skyddsräcken - som de som vi har för alkohol och tobak - för att skydda folkhälsan och säkerheten och säkerställa lika rättvisa. En legalisering skulle återställa den federala regeringens förmåga att reglera en kraftfull, ny industri grundligt och eftertänksamt. Det skulle ge oss möjlighet att ställa in förpacknings- och reklamregler, så marknadsföring kan inte riktas mot barn. Det skulle hjälpa till att sätta märkningskrav och kvalitetsstandarder, så konsumenter vet exakt vad de köper. Det skulle säkerställa att vi kan ägna finansiering för att uppmuntra till säker användning och sprida medvetenhet om riskerna med nedsatt körning. Och det skulle skapa skatteintäkter för forskning om psykiska hälsoeffekter och generera säkra receptbelagda läkemedel. Legalisering är dock inte okomplext. Risker kvarstår och vaksamhet krävs. Ojämlikhet i straffrättsliga förfaranden kommer att bestå tills tillräckliga reformer på statsnivå har sökts rikstäckande. Men legalisering skulle leda till att stater väljer att gå vidare med starka och tydliga nationella standarder som är avsedda att säkerställa att alla amerikaner skyddas".

Kortfattat en uppmaning till legalisering på federal nivå alltså. Inte ointressant för en investerare med sikte på USA. 

Maryland, som enligt en marknadsundersökning estimerades sälja medicinsk cannabis för 
ca 46 milj USD under 2018, kan komma att hamna kring 100 milj USD i realiteten. 

Sent igår kväll kom ytterligare en nyhet, denna från klar himmel. 
Sydkorea blev det första landet i östra delen av Asien att legalisera medicinsk cannabis. Detta markerar en milstolpe i den globala industrin och är en potentiell vändpunkt i hur läkemedlet uppfattas i traditionellt konservativa delar av världen. Det kommer vara restriktivt begränsat, men godkännandet får ses som ett genombrott. Tillgången kommer som sagt med strikta regler. Cannabis beviljas från fall till fall och kommer vara receptbelagt som dessutom måste ansökas via Korea Orphan Drug Centre, en myndighet som är etablerad för att underlätta patienters tillgång till sällsynta läkemedel i landet. Så det låter som en utmaning att få tag i produkter som patient. Men Vijay Sappani, VD för Toronto-baserade riskkapitalbolaget Ela Capital, sa i ett uttalande: 
"Sydkoreas legalisering är ett genombrott för den globala cannabisindustrin. Betydelsen  av att Sydkorea är det första landet att legalisera på en federal nivå där bör inte underskattas. Nu handlar det om när andra asiatiska länder följer trenden, inte om". 

Källhänvisning
https://phillyvoice.com/marijuana-legalization-pennsylvania-bill-recreational
https://statnews.com/2018/11/20/joe-kennedy-legalize-marijuana-federal-level
https://nj.com/marijuana/2018/11/legal_weed_bill_gets_one_step_closer_reality
https://mjbizdaily/south-korea-first-country-in-east-asia-to-legalize-medical-cannabis
https://wtop.com/maryland/2018/11/medical-marijuana-sales-surpassing-forecast

FOMO är en förkortning av Fear Of Missing Out, och på tal om FOMO;

Håll utkik efter nästa blogginlägg, som kommer ta upp FNs stormöte, som kommer hållas möte 7-9e dec i Wien. WHO (Världshälsoorganisationen) ska presentera sin utredning på cannabis till FNs utskott under dessa dagar bl.a. 

4 kommentarer:

 1. Quintessential_Aphria_Presentation_20181203.pdf vad är sanning och lögn om aphria?

  SvaraRadera
 2. Fakenews från några som vill köpa billigt eller hur Aphria verkligen lyckats grundlura hela världen med en fasad under flera år? Häpnadsväckande oavsett vilket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, ledsen för sent svar. Jag vet inte vad jag ska tro om Aphrias sydamerikanska förvärv i dagsläget. Jag håller ett öga på nyheterna om Aphria, men det kan ta tid att lösa denna frågan. Det ligger stämningsansökningar och sånt är sällan uppskattat hos aktieägare.

   Radera

 3. Dra nytta av det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa människor i nöd; offentliga och privata företag till en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  Email: georges.matvinc@gmail.com

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera