måndag 5 november 2018

iAnthus & MPX - ett amerikanskt cannabis-powerhouse?

iAnthus och MPX är individuellt två av de tre just nu snabbast växande cannabisbolagen i USA och tillsammans det närmaste man kan komma en nationell spelare i de lagliga staterna i USA. Med Men heter det tredje bolaget som växer i topp-tre-listan. Med Men har också fler reklamaffischer, syns mer och tar mer plats i media. Men de har också suspekta bonusar och kompensationer för ledningen, hög skuldsättning och extremt hög värdering. 
iAnthus och MPX utgör potentiellt ett starkt samarbete och jag hoppas kunna förmedla varför.

Om man jämför de fyra största konkurrerande cannabisbolagen i USA tillsammans mot iAnthus och MPX ser det ut som följer:                               
                                                                                               GTII & Med Men
Bolag:                                       MPX & iAN                          CuraLeaf & Acreage

Stater de har verksamhet i:           10                                                 11
Butiker/återförsäljare:                    56                                                 65
Odlingsfaciliteter och utvinning   14                                                 12
Intäkter                                          70 M USD                                      80 M USD
Börsvärde                                     1.7 Miljarder USD                         4.3 Miljarder USD

Detta innebär en rabatt på iAN & MPX kring 60% jämfört med sina konkurrenter. 

USAs nuvarande cannabislagar i respektive stat på kartan till höger och förväntad tillväxt i USA till vänster i bild. 
Tillsammans når iAnthus och MPX ut till 112 miljoner människor, i de stater de har verksamheter, som visas på kartan. 

Alltifrån aktiestrukturen till skulder ser hälsosamt ut för de båda bolagen:

En omröstning för en affär mellan iAtnhus & MPX är lagd i januari, vilket innebär flera saker. iAnthus betalar motsvarande 1,28 CAD för varje MPX-aktie. Om MPX står lägre än 1,28CAD köper man alltså andelar i båda bolagen till en rabatt, förutsatt att inte iAnthus aktier faller hårt. För om man köper aktier i MPX idag, kommer de konverteras till iAnthus-aktier om röstningen går igenom i januari. 

För varje MPX-aktie man äger konverteras till 0,1673 iAnthus-aktier och dessutom 0,1 aktie i MPX internationella bolagsdel.  
Och denna delen förbises av många. MPX har alltså en internationell del i bolaget som iAnthus inte förvärvat. Här följer några bilder för att greppa deras internationella verksamhetsdel:

Bilderna kan vara svåra att se, då de inte är så skarpa, f´låt. Men det är en intressant nisch man får ta del av som aktieägare i MPX, med gott om utrymme för tillväxt. 

Här följer en länk där jag hämtat bilder och information ifrån:
https://d1io3yog0oux5.cloudfront.net/_a1966a82c6df83842e537a149171a813/ianthuscapital/db/282/1300/pdf/iAnthus+MPX+Investor+Presentation.pdf

Övrig kuriosa
iAnthus VD, Hadley Ford, med bakgrund inom banksektorn, har vid upprepade tillfällen uttalat sig om potentialen som finns i USA-marknaden. Han spekulerar i en marknad kring trillions of dollar-industry, vilket är tusentals miljarder USD i börsvärde om 6-10 år. När de federala lagarna lättar, ätbara produkter legaliseras, drycker, både i berusningssyfte, innehållandes THC, och hälsofrämjande drycker, innehållandes CBD, och med läkemedelsindustrins intåg, osv. 
Det är dock spekulationer och konkurrensen är hård. Det finns flera fina cannabisbolag i USA, och iAnthus/MPX sammanslagning är ingen garanti för succé. 

Observera att detta inlägg inte ska ses som en rekommendation. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i densamma. Jag får inte betalt för att skriva nåt på bloggen. Dessa tankar och åsikter är mina egna.   

Håll utkik efter nästa blogginlägg som kommer handla om
-Utfallet i midterm elections rörande omröstningen av legalisering av cannabis 

1 kommentar:


  1. Dra nytta av det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa människor i nöd; offentliga och privata företag till en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

    Email: georges.matvinc@gmail.com

    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera