torsdag 7 juni 2018

Cannabis legaliseras för privat bruk i Kanada, som första G7-land!


Inatt har senaten i Kanada röstat igenom förslaget att legalisera cannabis i privat bruk.
56-30 löd resultatet på genomröstningen.

Det är ett stort steg för hela världen, när Kanada som första G7-land legaliserar. G7 innebär att Kanada tillhör bland de sju starkaste industrialiserade eknonomierna på Moder Jord.   
Övriga länder är Frankrike, Italien, Japan, Storbritannien, Tyskland och USA. Vad händer härnäst?
Det är många frågetecken som ska rätas ut än. Det handlar om så kallade amendments - som på svenska översätts till "tillägg". Det är ca 50 st tillägg som ska behandlas. Dessa handlar bl.a. om man får odla hemma, hur mycket i så fall, huruvida företagen får göra reklam för sina produkter, och mycket mer. 
Det finns utöver dessa tillägg en juridisk kutym som innebär att House of commons måste acceptera den nya lagen innan den blir officiell. 
Generellt sett tar det ca mellan 8-12 veckor innan dessa tillägg kommit tillrätta och att lagen blivit officiell. Jag vågar inte spekulera i om det skulle kunna gå snabbare eller kunna innebära förseningar. Men oavsett, så känns det som relativt små vägbulor oavsett.  

Varför legalisera?
Anledningen till att legalisera cannabis i rekreationellt bruk är för att på många ställen i Kanada är det lättare för minderåriga att få tag på cannabis än alkohol. Det vill säga att de kanadensiska politikerna i majoritet anser att tillvägagångssättet som tillämpas för att få bukt med droger inte fungerat. 
Liknande beslut har tagits i nio olika stater i USA de senaste åren. Gissningsvis kommer det legaliseras i fler stater de närmaste åren. 
Den största fördelen med en legalisering, ur ett politikerperspektiv, är att det sänker brottsligheten, polis- och rättegångskostnader, höjer skatteintäkter och skapar arbetstillfällen. Det finns nog flertalet politiker som är konservativa till både lagen och produkterna, men som gärna önskar skapa väljarförtroende. 

Detta är historiskt
Kanadas premiärminister Justin Trudeau har uttalat sig på följande vis: "Hela världen följer Kanadas planer och utveckling gällande cannabisfrågan" och han förutspår att flera länder kommer följa deras fotspår. "Det finns ett stort intresse bland våra allierade kring denna frågan" sa han. Vidare tillade han dock att de länder som intresserar sig också tycks vilja följa utvecklingen från sidan tills vidare. Det tolkar jag försiktigt optimistiskt. Förutsatt att Kanada klarar av omställningen att försöka sno åt sig marknadsandelar från den svarta marknaden, kan bibehålla en konkurrensmässig prisbild och lyckas uppvisa skatteintäkter ser jag inga gränser för hur brett denna lagen kommer spridas. 

Min syn
Jag har investerat tungt i sektorn och har inte för avsikt att sälja av några vinster just nu. 
Detta baserar jag på att jag tror att uppgången kan komma att ta ytterligare fart i samband med de första försäljningsdagarna/veckorna. Det vill säga efter de (gissningsvis) 8-12 veckorna. 
Och om så blir fallet, kommer jag eventuellt sälja av en del. Det vill säga om bolags aktier blir abnormt övervärderade. Vilket vissa redan ligger på gränsen att göra. Som bl.a. Aurora. 


Grattis till alla som investerat i sektorn med god timing. 
Detta är bara början. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar