måndag 26 februari 2018

Hur når man sina (ekonomiska) drömmars mål?

Money never sleeps. 

Men min pengamaskin slumrar i periferin.
Vi kan kalla det en powernap.

Januari är min sämsta utdelningsmånad, vilket sorgligt bevisades med ynka 877 kr denna gången. Detta har dock åtgärdats genom mitt nya innehav, WPC, som delar ut kvartalsvis, varav januari är en av de fyra tillfällena. Jag erhöll dock ingen utdelning från WPC denna januari, pga x-datum passerat vid mitt inköp. 

Bombmattan (smeknamn på pengamaskin) smällde högre i februari. 
Februaris utdelningar slutade på 1500kr ungefär. Med mina inköp i december av Realty Income och Northwest healthcare, som är månadsutdelare, erhåller jag som jag önskar, ett jämnt kassaflöde. Runt 1200kr och uppåt framöver, i runda slängar, under de första månaderna av 2018. 
Jag har skrivit lite om de nytillkomna bolagen tidigare (WPC, O, NWH), som du kan läsa mer om här: 
8eunderverketsresa.blogspot.se.nytt-ar-nya-investesteringar-blue-chips

Under sensommaren hoppas jag kunna lägga mer kapitalistiskt krut i bombmattan, som nu mest rullar på tomgång genom återinvesteringar, då i stort sett resten går till cannabisportföljen. Då jag kallt räknar med nytt rally i samband med Kanadas rekreationella legalisering i augusti-september, kommer jag sälja av delar i cannabisportföljen för att ge bombmattan mer krut (observera att det är en hypotetisk förhoppning).

Bombmattan är en rätt tråkig och trögrörlig portfölj, sexigt va?
Men jag vill understryka att den strategin inte ska underskattas. Finessen med en pengamaskin är extrem långsiktighet. Det tycks finnas många som har svårt att anamma den strategin i praktiken. Jag vittnar många som köper "stabila utdelningsbolag" en månad, för att sälja av innehavet nästa månad i jakt på bättre (snabbare) lycka. 

Det ska belysas att man generellt tjänar på att stanna i bolag, om man vill ha en exponentiellt växande utdelningskurva. Jag har en handfull bolag i min pengamaskin som har negativ utveckling sen mina inköp. Men det rör mig inte i ryggen. För det är inte avkastning vid försäljning jag är ute efter. Det är utdelning och utdelningstillväxt. 

Om man köper andelar i ett bolag som delar ut ca 5% årligen, som dessutom har en utdelningstillväxt kring 10%, så maximerar man sin avkastning på en 15-20årsperiod. Hemligheten bakom strategin är att investera i tråkiga bolag som inte riskerar fasas ut eller bli omoderna på lång sikt, då man inte vill tvingas sälja. Exempel på bolag med hög utdelning, med utdelningstillväxt som inte riskerar konkurreras ut av något modernare är inte minst fastigheter. Jag äger fem stycken olika fastighetsbolag i min bombmatta. Ett kanadensiskt, tre amerikanska och ett svenskt. Kan man kalla det diversifiering? =) 

Jag vill ha ett jämnt flöde inkomst lagom till jag tröttnar på att arbeta heltid. Det tror jag mig kunna fixa. Hur jag vet? Det kan du enkelt kolla av själv, genom smarta kalkylatorer som finns på nätet. 

För min del ser det ut såhär i dagsläget i min pengamaskin: 
Jag har utdelningsaktier till ett värde av ca 340.000kr.
Jag har ca 6.5% i direktavkastning. Jag sparar (väldigt varierande) runt 3.000 kr i pengamaskinen i månaden, i snitt. Jag bör kunna öka mitt sparande med ca 10% årligen, med tanke på både utdelningstillväxt och ökad utdelning tack vare återinvesteringar. 

Om jag knappar in dessa siffror i rikatillsammans magiska kalkylator får jag fram följande: 

Om 15 år har jag 2,4 miljoner kr i min pengamaskin, förutsatt att jag inte plockar ut några pengar, återinvesterar allt, och att jag ökar mitt årliga sparande med 10%.

Vilket jag bör kunna göra med tanke på utdelningstillväxt och ökad utdelning tack vare återinvestering.
Jag har alltså kalkylerat relativt konservativt. 

Om jag sätter månadssparandet på 3000kr, 7% avkastning, med 10% årlig ökning i 20 år, får jag fram 5 miljoner på kalkylatorn. Vilket ungefär är mitt långsiktiga mål. Jag har inte räknat ut summan exakt förut, utan skjutit från höften. Men jag har svårt att se mig vara så disciplinerad som kalkylatorn kräver. Vilket för mig inte är ett krav. Jag MÅSTE inte ha 5 miljoner på något aktiekonto om 20 år. Jag vill ha tillräckligt med utdelningar för att kunna välja hur mycket jag vill jobba. 
Det tror jag faktiskt att jag kommer uppnå. 

Jag vill dock påpeka att denna kalkylatorn inte räknar in courtage, skatter och inflation! 
Så var införstådd med att det är en glädjekalkyl. Men ingen har dött av lite glädje. 

Med det sagt, räkna därför gärna konservativt, för att inte låta kalkylen sätta din framtida verklighetsplan i gungning, man bör akta sig för att skena iväg och drömma om hiphop-bling, privatjet och herrgårdar som mål.  
Det finns marknadsrisker som sättningar och recessioner, utdelningssänkningar, valutarisker, och specifikare bolagsrisker. Och detta gäller aktierna. Utöver de, så får man alltså inte plocka ut utdelning, eller sänka sitt månadssparande. Barn, VAB, bröllop, semestrar, bostadsköp, sjukskrivning osv. kan vara bovar ur ett återinvesteringsperspektiv. Jag vet att jag kommer nalla utdelningar mellan varven. 

You have been warned.  

Nu, med hjälp av Jan Bolmesons rikatillsammans-bloggs kalkylator kan du se hur din estimerade framtid kan se ut. 
Den magiska kalkylatorn finner du här: 
rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Vad siktar du på?



Vad innebär Bulls eye för dig?


Du har väl inte missat Market makers podds dubbelavsnitt där cannabis diskuteras och jag gästar? 

Avsnitt 1:
soundcloud.com/marketmakerspod/avsnitt-18-det-olagliga-avsnittet-m-8eunderverket

Avsnitt 2:
soundcloud.com/marketmakerspod/market-makers-19-det-olagliga-avsnittet-del-2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar