lördag 30 december 2017

Varning för skryt! 1års-jubileum & sammanställning 2017

God fortsättning och god avkastning, som de humorlagda aktieknarkarna glatt twittrar ut! 

Nu har det gått ett år, mitt första, på börsen som utdelningsinvesterare. 
Det kan sammanfattas många olika sätt, men kortfattat så är jag överväldigad av hur bra det har gått. Både utdelningsportföljerna, men framförallt en av två tillväxtportföljer. 


Men vi börjar med utdelningsportföljerna, det är trots allt namnet på bloggen, det åttonde underverket, som ränta-på-ränta-effekten kallas. 


Detta har jag fått i utdelning under 2017, från mina två utdelningsportföljer:

11.500 kr

1000 kr har jag "innestående" i form av källskatt.

Vilket är en skaplig summa i utdelning för ett första år, tycker jag. I januari 2017 erhöll jag endast 530 kr. Den första halvan på året fyllde jag på rejält i Mattbomben, vilket gjorde att utdelningarna dubblades på relativt kort tid. Men i somras ändrade jag riktning på mitt kapital och lade mer fokus på min hemliga portfölj. Vilket i sin tur ledde till att utdelningsökningen i Mattbomben stagnerade. Men med tanke på utvecklingen i den hemliga portföljen är jag helnöjd med omvärderingen. 

Utvecklingen i mina portföljer 2017:

Portfölj              Utveckling  Portföljstorlek       Summa exkl utdelning
 
ISK - Tillväxt             -21.6%    minsta                     -4000 
ISK - Utdelarn            15.7%   nästminsta                7000 
KF - Mattbomben         6.6%   näststörsta                14.000
KF - Tillväxt Hemlig     156%   största                       260.000                 

Sammanlagt                73.2%  
Summa                 288.500 kr
Index i år
OMX30 exkl utdelning: 7.67% 
SIXPRX inkl utdelning 9.47%

En dryg kvarts miljon i avkastning var inte förenligt med min målbild 2017. 
Så, vad har jag för målsättning för 2018, efter detta succéartade debutår?

Målsättningar för 2018:

Jag vill bibehålla en ödmjukhet inför aktiemarknaden och dess oförutsägbara beteende.

ISK-Tillväxt -21.6%
Min ISK-Tillväxtportfölj skrotas, eftersom jag inte kan hitta någon bransch eller något bolag i Sverige som kan jämföras med bolagen i min Hemliga portfölj.

ISK-Utdelaren 15.7%
Denna portföljen har krympt till ett innehav, Castellum, som jag inte har för avsikt att släppa. Dess pålitliga utdelningshöjningar gör den till en trofast del i min pensionsplan.
Anledningen till den fina utvecklingen i den portföljen beror inte på Castellums utveckling i den utsträckningen. Den portföljen har varit anhalten för några swingtrades, som exempelvis Saab, där jag gjorde över 20% vinst på en dryg månad.
Resten av innehaven i den portföljen har sålts till förmån för min Hemliga portfölj. Vilka såldes med liten vinst i de flesta fall. Däribland Resurs holding, Investor m.fl. 

KF-Hemlig 156%
Min Hemliga portfölj har jag inte heller någon exakt målbild för, för just 2018. Men jag tror mig kunna slå index och sälja av lite längs vägen som jag återvinner i Mattbomben vid tillfällen. Sektorn tenderar koka över vid nyheter, vilket öppnar för slagig utveckling och volatilitet som jag hoppas kunna utnyttja mer aktivt än i år.

KF-Mattbomben 6.6%
Jag vill belysa att jag inte bryr mig om indexjämförelser i min Mattbomb, vars prioritet ligger i att erhålla ungefär lika mycket i utdelning oavsett månad på året, och att de ska öka kontinuerligt. Pensionsplanen.

Jag hade som målbild till 2017 att få 10-12.000kr i utdelning. 
Den målbilden trappar jag upp till 15-18.000kr i utdelning.  Kommer jag stå som vinnare om ett år? 


Håll utkik för mitt nästa inlägg, som kommer innehålla:

*Nya investeringar i Mattbomben efter bombnedslag i portföljen

*Blue chips: mest omsatta aktier, marknadsledande aktier. Aktier i företag som anses vara säkra investeringar. Ledande index är ofta uppbyggda av sådana aktier, som Dow Jones industriindex, FTSE 100-index eller OMXS30-index. Svenska blue chips-aktier är exempelvis Volvo, Astra Zeneca.

*När innehållet i min Hemliga portfölj avslöjas..!

2 kommentarer:

 1. Grattis, extremt bra utveckling! :)

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar så hjärtligt. Extremt var ordet. Det ger mig en skev verklighetsuppfattning om ett genomsnittligt börsår. Men jag ser det som bonus med den avkastningen. Har allokerat en del av vinsten till Mattbomben. God fortsättning och god avkastning, Frihetsmaskinen ;-)

   Radera