söndag 8 oktober 2017

Strategi och aktiefrenesi

Jag erhåller månatligen utdelningar ifrån minst fyra st olika bolag. Detta är till stor del min strategi, att med månatlig utdelning, återinvestera i nästkommande utdelningsbolag i ordningen.
I september erhöll jag 1087 kr. Dessa återinvesterades i bolag i min Mattbomb. 
Hittills i oktober har jag fått 1252 kr. Dessa kommer jag återinvestera i OHI, en av mina hörnstenar i Mattbomben. OHI ökar utdelningen varje kvartal, och aktiekursen är i en (tillfällig?) svacka. Ett bra tillfälle att dryga ut aktieantal och utdelning, om än banalt lite. 
De senaste månaderna har jag dock varit dålig på att "dopa" mina utdelningar med eget kapital. Detta beror på att pengarna gått åt till annat. Fortfarande aktier, men inte till min huvudsakliga strategi och portfölj... 

Nåt som kan vara svårt gällande aktieinvesteringar och att vara så pass intresserad att man har örat mot rälsen på olika forum är att det dyker upp köplägen, tillfälliga dippar, mytomspunna raketer och småspararfavoriter, som kan vara svåra att inte lockas av. 
Det är en åkomma som kallas FoMo. Fear of Missing out. 
Denna åkomma har jag drabbats av flertalet gånger. Jag kan få en släng av att läsa analyser i blogginlägg från investerare jag respekterar och värderar, eller utvärderingar från olika artiklar på DI, Veckans Affärer, The Motley Fool, Börsveckan, börsplus etc. 

Jag är fortfarande nybörjare på aktiehandel. Att ha is i magen, tro på bolagen i sin portfölj och inte lockas av andra bolag är svårt i början. Kanske alltid. Jag har erkänt svårt att hålla mig ifrån lockelser. För att ta några exempel på lockelser de senaste veckorna:

G5 - Rasade från 400 till 250 kr. Finns chans till snabb uppstuds.
Atlas Copco - Bottnade ur den 15e aug. Sannolikt stor uppsida. 
Mr Green - Anses undervärderad enligt olika finansartiklar.
KnowIT - Köpläge pga slutit ramavtal på tre år. 
Astra Zeneca - Bottnade ur den 29e aug. Sannolikt stor uppsida.  
Cinnober - Lyfts på Twitter av småbolagsspecialister.
Intrum Justitia - Rasade från 350 ner till 250 kr. Överdriven negativ kursrörelse?
Evolution Gaming - Värderas upp i finansartiklar. 
SAAB - Sjönk 20% efter en vår av uppgång på 30%. Utan nyheter. Uppstudskandidat.

Så hur ska man lyckas hålla sig ifrån alla lockelser? Jag har erkänt svårt att lyckas. 
Jag äger aktier i Cinnober, har länge sneglat på Evo, övervägde att gå in i Balcos introduktion, kittlas av Tourns tillväxt osv. 

Det är en välsignelse och en förbannelse att intressera sig "för mycket" för sitt eget bästa när det kommer till aktier och investeringar. 

Detta är delvis anledningen till att jag inte "dopat" min Mattbomb på sistone. Jag köpte in mig i SAAB efter deras sommardipp, som du kan läsa om här: 
https://www.blogger.com/blogger.snabbanalys.saab  

Jag fyllde på och investerade i fler och nya spännande bolag i min hemliga tillväxtportfölj. 
En blottning från min sida angående min hemliga portfölj ligger dock inte i närtid.

Vart vill jag komma med detta? Att om man inte är disciplinerad och inte fokuserar på bolagen i sin portfölj finns det stor risk att man sitter med små poster massvis av bolag, som man snabbt tappar intresset för. I dagens börsklimat känns det nära till hands att bara kasta pil för att lyckas få avkastning, men denna marknaden är också dopad, pga den låga räntan, högkonjuktur och medföljande positiva anda.

I annat börsklimat, tuffare konjunktur och högre räntor blir valet av bolag man går in i betydligt svårare. 
Och att sitta med många små poster i massa bolag vid en recession kan vara ödesdigert, i synnerhet eftersom man oftast vill "snitta ner sig" det vill säga att man köper till ett lägre pris än när man gick in i bolaget i fråga. Det kan göra att man minskar sitt GAV (genomsnittliga AnskaffningsVärde). 
Exempel:
Du köper en aktie för 100kr per aktie. Det blir en recession och värdet på aktien faller till 
50kr. Då vill du köpa för att minska ditt GAV. Köper du lika många aktier för 50kr som du gjort för 100kr får du då ett GAV på ca 75kr. Nu hoppas du att värdet på aktien ska överstiga 75kr för att få avkastning på din investering. 

Detta gör att man måste sprida sitt kapital i många bolag samtidigt. Det kan vara svårt att lyckas med, eller att få kapital att räcka till. Dessutom kan hajpade småbolag med oerfaren ledning kan ha svårt att orientera sig i en lågkonjuktur. 
Stora bolag har stora skutor att vända vid recession. 
"Undervärderade" bolag blir plötsligt "normalvärderade" i ett tuffare börsklimat med lägre P/E-snitt än dagens.

P/E är ett nyckeltal som anger börskursen dividerad med vinsten per aktie.  
Dagens P/E-snitt på stockholmsbörsen ligger kring 18-25. 
Efter börskraschen 2007-2008 låg P/E-snittet kring 12. 

Många bolag kan innebära motstånd i motvind

Jag vill dock påpeka att lockelserna i detta inlägg inte ska ses som  köprekommendationer. Gör alltid din egen analys innan du investerar. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i densamma. Jag får inte betalt för att skriva nåt på bloggen. Dessa tankar och åsikter är mina egna.  


Har du hört talas om Pepins?

Eller den alternativa listan?
Håll utkik, för i nästa blogginlägg tar jag upp just det. 

2 kommentarer:

  1. Megaman 2 brought me here - nostalgi! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då hoppas jag att du läser alla mina inlägg, för att återuppleva andra nintendo 8-bitars nostalgier =) Nästan alla inlägg har en nes-relaterad bild. Kul att du tittade förbi iaf, jag läser ofta din blogg!

      Radera